Exercițiile fizice îmbunătățesc viața sexuală a pacienților cu cancer de prostată

Exercițiile fizice după radioterapia pentru tumorile de prostată pot îmbunătăți performanțele sexuale la acești pacienți, potrivit rezultatelor unui studiu recent realizat pentru a testa beneficiile activității fizice la acești bărbați.

Dr. Jason Dahn, de la Universitatea din Miami (SUA), a evaluat 111 pacienți care au fost tratați cu radioterapie pentru o tumoare localizată la prostată și a examinat posibilele asocieri ale fiecărei terapii cu nivelul de activitate fizică și calitatea relațiilor sexuale după boală.

Beneficiile exercițiilor fizice au fost deosebit de notabile în rândul bărbaților care au fost tratați cu radiații externe față de cei care au primit brahiterapie (o tehnică care plasează mici capsule radioactive chiar în interiorul sau în apropierea tumorii). Cei care au revenit mai repede la o funcție urinară și intestinală normală au recuperat, de asemenea, o funcție sexuală mai bună.

În schimb, participanții mai în vârstă și cei cu alte probleme de sănătate asociate au prezentat cele mai slabe rate de recuperare sexuală. Rezultatele cercetării sunt publicate în revista Urology.

Efectele secundare ale tratamentelor pentru acest tip de cancer (în principal chirurgia și radioterapia) reprezintă una dintre principalele dezbateri în comunitatea medicală, din cauza numărului tot mai mare de pacienți și a naturii însăși a bolii.

Specialiștii spun că mulți bărbați vor muri probabil odată cu cancerul lor și nu neapărat din cauza acestuia, așa că insistă asupra importanței evaluării fiecărui caz în parte, informându-i pe bărbați despre riscurile de incontinență urinară sau de disfuncție erectilă asociate fiecărui tratament și chiar evaluând posibilitatea de a nu trata în anumite cazuri foarte specifice.

„Nivelul de activitate fizică ajută la explicarea diferitelor niveluri de recuperare”, recunoaște Dr. Dahn, „iar exercițiile fizice interacționează cu tipul de terapie utilizat în așa fel încât ambii factori trebuie luați în considerare împreună pentru a aprecia pe deplin efectul fitness-ului asupra vieții sexuale a acestor pacienți.

El consideră că va trebui să așteptăm studii mai ample pentru a oferi informații utile în acest domeniu.